Filmfestival – De Filmklassiekers – Back to the seventies!

Life of Brain

(31-01-2020 // 15:00 – 17:00, incl. pauze)
1979 | Terry Jones | 94 min

Op de avond dat Jezus Christus geboren wordt, wordt in het stalletje ernaast ook Brian geboren. Op volwassen leeftijd sluit Brian zich aan bij het Volksfront van Judea: een organisatie die zich tegen de Romeinen verzet. Door een speling van het lot wordt Brian echter aangezien voor de messias, en wordt alles wat hij zegt en doet heilig verklaard. Dit tot grote ergernis van Brian, die helemaal geen behoefte heeft om een volk te leiden. Ook de Romeinen zijn niet zo blij met de komst van deze messias.

Python’s Life of Brian (of kortweg Life of Brian) is de derde film van de Monty Python-cast, uit 1979. De film werd geregisseerd door Pythonlid Terry Jones. De personages worden grotendeels gespeeld door de leden van Monty Python, die allen meerdere rollen op zich namen. Life of Brian is een persiflage op het leven van Jezus Christus en beoogde zowel kritiek op religieus fanatisme als kritiek op de (Britse) politiek. Destijds zorgde de film voor heel wat controverse en in sommige landen (Noorwegen, Italië, Ierland, bepaalde staten in het zuiden van de VS) werd de film verboden. De film maakt niet zozeer Jezus zelf belachelijk, de leden van Monty Python gaven aan Jezus juist een wijze man te vinden, maar bekritiseert met name georganiseerde religie, massahysterie en politiek.

Filmdiner met live-muziek uit de seventies (31-01-2020 // 17:30 – 19:30)

3-gangendiner met tussen de gangen seventies live-muziek van het akoestisch duo Janneke en Frans

Cabaret

1972 | Bob Fosse | 124 min. (31-01-2020 // 20:15 – 22:45)

Op zoek naar onderdak in het Berlijn van begin jaren 30, ten tijde van de opkomst van de nazi’s, vindt schrijver Christopher Isherwood onderdak bij Sally Bowles, een even levenslustige als impulsieve zangeres in nachtclub Cabaret. De twee gaan volledig op in het hedonisme van het nachtleven in de Duitse hoofdstad en sluiten zich steeds meer af van de realiteit van de buitenwereld. Met een glansrol van Liza Minnelli. Film inclusief pauze

Dirty Harry

1971 | Don Siegel | 102 min (01-02-2020 // 10:00 – 12:00)

Harry Callahan is een inspecteur die vuile klusjes opknapt, een hekel aan misdadigers heeft en dit met een revolver bewijst. Zijn bijnaam is dan ook Dirty Harry. Deze keer gaat het om een moordenaar die vanaf de daken van de stad het op kinderen heeft voorzien en na zijn arrestatie weer losloopt. Harry volgt hem ook in zijn vrije tijd maar dat kan hem zijn leven kosten.

Deze Dirty Harry is beroemd om de woorden die de gewapende Eastwood uitspreekt tegen een bankrover die naar zijn revolver grijpt: ‘You’ve got to ask yourself one question: do I feel lucky?’ Minder bekend is dat de titelrol oorspronkelijk bedoeld was voor Frank Sinatra. Gelukkig bedankte die voor de eer en deed Clint het his way. Film inclusief pauze.

The Sting

1973 | George Roy Hill | 129 min    (01-02-2020 // 13:30 – 16:00)

Als een wederzijdse vriend vermoord wordt door een maffiabaas, proberen twee beroepsoplichters, een oudere ervaren Henry en de jonge Johnny, dit te vergelden door een groots opgezet plan.

Na het complete succes van de sterk geromantiseerde cowboyfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), kwamen regisseur George Roy Hill en hoofdrolspelers Paul Newman en Robert Redford vier jaar later opnieuw samen voor het al even succesvolle The Sting, een sterk geromantiseerde misdaadkomedie. The Sting is in wezen een moderne variant op het verhaal van David en Goliath. Kleine zwendelaars (Newman en Redford) nemen het op tegen een grote schurk (Shaw). De film die destijds wegliep met zeven Oscars (op 10 nominaties), deed wonderen voor de ragtime-muziek van Scott Joplin, die voor de film bewerkt was door Marvin Hamlisch. Joplins ‘The Entertainer’ werd zowaar een pophit. Film inclusief pauze.

Turks Fruit

Paul Verhoeven | 1973 | 108 min. (01-02-2020 // 17:00 – 19:10)

Kunstenaar Erik (Hauer) krijgt een stormachtige liefdesrelatie met de mooie Olga (Van de Ven), maar op een dag verdwijnt ze plots uit Eriks leven. Erik zoekt uit waarom. Turks Fruit werd, mede dankzij het uitstekende spel van de hoofdrolspelers – de destijds nog niet zo bekende Hauer en de debuterende Van de Ven – in 1999 door het publiek van het Nederlands Filmfestival verkozen tot de beste Nederlandse film van de eeuw. Turks fruit lokte meer dan drie miljoen bezoekers naar de bioscoop. Film inclusief pauze.

Seventies Discofeest!

(01-02-2020 // 21:30 – 00:30)

Wat is een seventies filmfestival zonder muziek? Op zaterdagavond wordt theater De Toegift in Den Hoorn omgetoverd tot discotheek. Reken op veel vinyl dat de jaren ’70 sound weer tot leven brengt. Zit deze sound al in jouw heupen? Test het tijdens deze avond bij de mini-dansworkshop. Om helemaal in de sfeer te komen, kijk je voorafgaand aan het feest de film Saturday Night Fever.

Ontbijtfilm: Annie Hall

(02-02-2020 // 09:30 – 12:00)
1977 | Woody Allen | 93 min

De neurotische New Yorkse komiek Alvy Singer en zijn al even neurotische vriendin Annie Hall hebben al jaren een onmogelijke relatie. Samen vragen ze zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen.

9.30 Ontvangst met ontbijt

10.30 Aanvang film

12.00 Einde film

——————————————————————————————————————

The Way We Were

1973 | Sydney Pollack | 118 min.

Barbra Streisand en Robert Redford in 1 film!

Katie Morosky is een politiek activist die haar communistische denkbeelden probeert te verspreiden. Tijdens haar studie ontmoet ze Hubbell Gardner, die niet geïnteresseerd is in politiek maar liever aan sport doet. Ondanks hun verschillende denkbeelden raken ze verliefd op elkaar. Jaren later, als Gardner terugkomt uit militaire dienst, komen ze elkaar weer tegen.

The Way We Were kwam tot stand onder regie van Sydney Pollack. De film werd een kassucces in de Verenigde Staten en bracht er 49 miljoen dollar op, tegen een budget van 15 miljoen. Het was daarmee de film met de op vier na hoogste opbrengst. The Way We Were werd genomineerd voor zes Oscars en won er twee.

Taxi Driver

1976 | Martin Scorcese | 114 min   (02-02-2020 // 16:30 – 18:45 )

Travis Bickle is een getraumatiseerde Vienamveteraan, niet lang geleden gestopt bij de Mariniers. Hij heeft slaapproblemen, die hij negeert in zijn lange nachten als taxichauffeur. Het kille en gewelddadige leven dat hij om zich heen ziet, vervult hem met afschuw. Naar zijn idee is elk besef van normen en waarden verdwenen:

‘All the animals come out at night – whores, skunk pussies, buggers, queens, fairies, dopers, junkies, sick, venal. Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets’.

Dit wereldbeeld, in combinatie met enkele voor hem frustrerende gebeurtenissen, brengt hem ertoe 4 pistolen en een mes aan te schaffen. De climax van dit verhaal is één van de krachtigste en meest aangrijpende scènes uit de filmgeschiedenis. Film inclusief pauze.

  • 31 januari t/m 2 februari 2020
  • Tickets zijn verkrijgbaar via de website van De Filmklassiekers.

Januari 2020

ZA25jan19:00Theaterdiner 'Vrijheid'Smakelijk vermaak, een hele avond lang!19:00 Prijs: 49,50

DO30jan20:30Renate Reijnders - 'Liefdescollege'Tijdens dit college regent het veelal hilarische facts en bruikbare tricks bij alle liefdesperikelen van voor tot achter20:30 Prijs: 18,50

VR31janalldayalldayFilmfestival - De Filmklassiekers - Back to the seventies!(All Day: Vrijdag)

Februari 2020

ZA01feballdayalldayFilmfestival - De Filmklassiekers - Back to the seventies!(All Day: Zaterdag)

ZO02feballdayalldayFilmfestival - De Filmklassiekers - Back to the seventies!(All Day: Zondag)

Theater & Restaurant
De Toegift @Klif12

Klif 12
1797 AL Den Hoorn - Texel
mail@detoegift.com
0222 319 633

Techniek:
Joost@detoegift.com

X